نگاهی کوتاه به گیربکس صنعتی و چگونگی انتخاب روغن گیربکس.
امروزه انسان ها برای انجام کارهایی که به نیروی زیادی نیاز دارند از ماشین آلات مختلفی استفاده می کند . ماشین ها وسایلی هستند که به انسان ها کمک می کنند تا با نیروی کم اجسام سنگین و حجیم را جابجا کنیم . انواع ماشین های مختلف وجود دارد که همگی جهت ساده تر کردن کارها برای ما انسان ها طراحی شده اند .
گیربکس را می توان یکی از این ماشین ها نامید .
دو دسته گیربکس در صنعت وجود دارد :
1- گیربکس کاهنده
2- گیربکس افزاینده
بطور کلی در گیربکس ها سرعت و گشتاور به یکدیگر تبدیل می شوند و نسبت معکوس دارند . یعنی اگر گشتاور زیاد شود سرعت کاهش پیدا می کند به این معنی که اگر به گشتاور بالا نیاز داریم باید از گیربکس کاهنده استفاده کنیم و اگر سرعت بالا نیاز داریم از گیربکس افزاینده .
از اختلاف توان ورودی و خروجی گیربکس میزان راندمان گیربکس را محاسبه می کنند .
اگر این اختلاف صفر باشد یعنی این که راندمان گیربکس 100% می باشد . هر چه این راندمان پایین تر بیاید یعنی توان گیربکس کم می شود.
با توجه به نوع کار و سرعت و گشتاور ، نیاز به گیربکس هایی با طراحی و مدل های مختلف می باشد.
اصولاً گیربکس ها از روی چرخ دنده های درون آن ها نامگذاری می شوند . از مهمترین نوع گیربکس ها می توان به گیربکس هلیکال ، گیربکس مخروطی ، گیربکس مارپیچ ، گیربکس جناغی ، گیربکس خورشیدی ، گیربکس حلزونی اشاره کرد.
همانطور که اشاره شد درون پوسته گیربکس چرخ دنده ها وجود دارند که اجزای اصلی گیربکس ها هستند . چون گیربکس ها مدام تحت فشار و در محیط های صنعتی که دارای گرد و غبار یا دما یا فشار و ... هستند بنابراین نیاز به مراقبت مداوم دارند یکی از عمده نیاز های گیربکس روغن می باشد . چون کار گیربکس کاملا با درگیری چرخ دنده ها انجام میگیرد نیاز به یک روان کننده (روغن) می باشد که از استحکاک بین آنها جلوگیری کند .
برای انتخاب یک روغن میزان فشار و دما و حتی نفوذ آب باید مد نظر گرفته شود تا روغنی مناسب با شرایط فوق تهیه گردد تا به دوام و کیفیت بیشتر دستگاه کمک کند .